Søk i denne bloggen

tirsdag 11. april 2023

Russere flest støtter nå opp om krigen i Ukraina. Kan Russland vinne krigen?

Russere flest støtter nå opp om krigen i Ukraina. Kan Russland vinne krigen? Mistolker "Vesten" Russlands motiver og ambisjoner?











Russere flest støtter opp om krigen i Ukraina. Aftenposten hadde onsdag 5. april en reportasje fra Moskva. Avisens russlands-korrespondent Per Kristian Aale fortalte om et besøk i Gorkij-parken i Moskva der det var latter og glede blant folk som gikk på skøyter på islagte gangstier. Ingen av de han møter tenker på Krigen i Ukraina. Kirkegårdene i de russiske regionene fylles av døde soldaters graver. Men i Moskva og enkelte andre storbyer går livet som normalt. Det er vanskelig å se at Russland er i Krig. «Krigen mot Ukraina hadde ikke vært mulig hvis ikke president Vladimir Putin hadde støtte i befolkningen og fra elitene», skriver Aale. Russernes støtte til krigen har vært stabil over 70% det siste året. Putin har klart å normalisere krigen. Statlige propaganda om at Russland ufrivillig ble trukket inn i krigen har virket. Og stadig færre er opptatt av å følge med på hva som skjer i Ukraina. Russland vil nå verve opptil 400 000 soldater som frivillig skriver kontrakt som innebærer høy lønn og store bonuser.

Kan Russland vinne krigen i Ukraina? Lucas Webber er redaktør for Militant Wire som er et media-selskap som gjør uavhengige analyser av militære aktiviteter og væpnede konflikter jorden rundt. I Mars-utgaven av The Critic gjør Webber det han kaller en Reality Check av krigen i Ukraina og konkluderer med at Russland kan vinne denne krigen. Han begrunner dette med en rekke påstander om krigen så langt og om hva han mener er en trolig utvikling.

Russland er materielt overlegen Ukraina. Webber mener Russland gikk inn i krigen med materiell overlegenhet og bedre forutsetninger når det gjelder å erstatte tap av soldater og materiell. Russland kontrollerer nå over 15% av Ukrainas landareal, største delen av Ukrainas kystlinje og har skadet store deler av landets elforsyning. Til dette kommer at ca. 18 millioner mennesker så langt har flyktet fra Ukraina også dette med konsekvenser for landets produksjonsevne og økonomi. Russland for sin del har fortsatt et velfungerende produksjonsliv og økonomi til tross for sanksjons-regimet etablert av USA og land i Europa. Russere flest i Russland støtter opp om krigen og Webber mener at eliten i Moskva oppfatter «krisen i Ukraina» som eksistensiell og at å trekke seg fra krigen nå vil gi det russiske lederskap større problemer enn de som følger av fortsatt krig.

Mistolker Vesten Russlands ambisjoner??? Joe Biden og flere med ham har hevdet at om Putin ikke stoppes i Ukraina vil Russland gå videre for å erobre andre land i Europa og skape kaos i NATO. Webber mener at dette er dårlig underbygde påstander. Han mener at invasjonen i Ukraina var en desperat handling fra Russlands side. Han viser her til tidligere CIA-direktør og USA-ambassadør i Russland, William J. Burns, som i 2008 klart advarte den amerikanske ledelsen om at opptak av Ukraina som NATO-land ville være å krysse den kraftigst lysende røde linje trukket opp av den russiske eliten. Han viser også til den amerikanske diplomaten og historikeren George Kennan som i sin tid også advarte mot NATO ekspansjon frem mot Russlands grenser.

…og også hva Russland frykter. I Moskva mener man at «Vesten» bruker sine landområder i Europa som "utskytings-ramper" for å destabilisere og endelig ødelegge Russland. Bevæpning og trening av Ukrainske soldater i europeiske NATO-land passer inn i en slik virkelighetsforståelse. Putin har i sine taler slått fast at målet til Russlands motstandere er å svekke og stykke opp Russland fordi man i «Vesten» mener at Russland er for stort og derfor er en trussel. Da Russland gikk inn i Ukraina viste Putin til NATOs militærmaskin og det kaos og ødeleggelser denne hadde forårsaket i Serbia, Irak, Libya og Syria som bevis for at NATO-alliansen ikke er, slik det påstås, en ren forsvarsallianse. Russlands invasjon i Ukraina var, slik Webber forstår Putin, nødvendig for å hindre at Russland blir alliansene neste offer. Webber mener man bør lytte mer til hva Putin sier om hva Russerne selv sier de frykter for å forstå hvorfor Russland nå gjør som de gjør. Den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov har uttalt at det Moskva gjør i Ukraina er ««determined by Russia’s core legitimate interests» and the conflict will not end until all objectives are met».

Lekkede dokumenter viser at USA tror Ukrainas varslede motoffensiv kan komme til kort. Dette er introduksjonen til et oppslag om den nylig avdekkede lekkasjen av innholdet i hemmeligstemplede dokumenter fra USAs etterretningsarbeid. I følge det som er kommet ut frykter USA at Ukrainas problemer med å samle styrker, ammunisjon og utstyr kan bety at den planlagte motoffensiven kun vil føre til beskjedne territorielle fremskritt. Evalueringen skal være gjort av USAs National Intelligence Council.  

Russland utstyrer Hviterussland med atomvåpen for å styrke felles forsvar mot NATO. Dette skjer fordi Finland nå blir medlem av «forsvarsalliansen». Putin mener altså at NATO i aktiv handling har vist seg å være mer enn en forsvarsallianse. Utplasseringen ble bekreftet av forsvarsminister Sergei Shoigu i tilknytning til møtet mellom Putin og Hviterusslands president Alexander Lukashenko tidligere i april i år. Russland og Hviterussland er formelt knyttet sammen i en union som to ex-Sovjet stater. Planer for en tettere integrasjon har vært drøftet, men er for tiden stilt på vent. Men Hviterussland lot som kjent russiske styrker organisere seg langs Hviterusslands grense mot Ukraina før invasjonen i fjor.

Utsiktene fremover i tid er lite lyse om man tror på USAs National Intelligence Council og enda mørkere om man fester lit til Webbers "Reality Check".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar